lördag 14 april 2012

Nyttiga piroger


16 st.
Ugn 225 grader

Ingredienser:
Deg:
50g jäst
5 dl lättmjölk
½ dl olivolja
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Fyllning 1 - Köttfärs till 8 piroger
400 g nötfärs
1 påse tacokrydda
1 burk tacosås
½ dl vatten
½ rödlök
1 dl hackad persilja

Fyllning 2 - Ost och skinka 8 piroger
125 g rökt skinka, hackad
200 g riven ost 10%
1 msk dijonsenap

1 st ägg till pensling

Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke. Ljumma mjölken till 37º C. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, oljan och saltet. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Jäs under duk i ca 40 minuter. Förbered under tiden fyllningarna och sätt ugnen på 225º C.

Köttfärsfyllning:
Fräs färsen, tillsätt kryddor, vatten och sås. Koka ihop färsblandningen. Låt svalna något.

Skink- och ostfyllning:
Blanda ihop ingredienserna.

Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 16 bitar, rulla till bullar och kavla ut dem till rundlar. Lägg fyllning på ena halvan av plattorna och vik ihop dem till halvmånar. Tryck med en gaffel runt kanterna. Låt stå en liten stund innan du penslar med ägg.

Grädda i ca 12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar