lördag 9 november 2019

Morotsbröd

1 långpanna, ca 16 st
Ugn 225 grader C.

Ingredienser:

200 g morötter
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
1 tsk salt
2 msk honung
4 dl rågsikt
9-10 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Riv morötterna.
  2. Värm vattnet till 37 grader.
  3. Smula jästen i degbunken och rör ut den med vattnet.
  4. Tillsätt olja, morötter, salt, honung, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
  5. Använd degkniven och degrullen och arbeta degen cirka 10 minuter i maskinen. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  6. Smörj en långpanna på cirka 30×40 centimeter med smör.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en stor platta i samma storlek som långpannan. Lägg degen i långpannan och tryck ut den så den ligger jämnt i hela.
  8.  Pudra över lite mjöl och skär degen i 16 lika stora delar.
  9. Täck långpannan med en duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter tills det fått fin färg.
  11. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar