söndag 7 oktober 2012

Surdegsbaguetter

 4-6 st

Ingredienser:

1 burk (150g) "Bagarens vetesurdeg"
25 g jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
10 dl vetemjöl
3,5 dl rågsikt
3 tsk salt
1 msk oliv eller rapsolja

Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke häll på det kalla vattnet, rör om tills jästen börjar lösa upp sig. Skaka surdegsburken och tillsätt till jästen och vattnet, rör om.
2. Tillsätt alla ingredienser utom salt.
Knåda till en elastisk och smidig deg, 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen.
Degen får vara rätt lös men inte kladdig.
Låt jäsa under bakduk i minst 2 timmar till dubbelstorlek.
3. Häll upp degen på lite mjölat bord, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela upp i 4-6 bitar beroende på hur stora man vill ha sina baguetter, rulla varsamt ut till önskad längd. Lägg på plåt och sikta lite mjöl över.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
4.Sätt ugnen på 260 grader C, sätt samtidigt in en ugnsfast form i botten med 5 dl vatten (detta för att få en knaprig yta)
Gör några snitt i brödet precis innan plåten sätts in i ugnen. Sänk temperaturen till 220 grader C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg ca 20-25 min.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Går bra att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar