tisdag 30 oktober 2012

Långpannebröd

28 st bitar, eller färre beroende på hur stora man vill ha sina bröd.

Ingredienser:
50 gram jäst eller 1 påse torrjäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 tsk salt
1 tsk mald pomerans (krydda)
1dl brödsirap
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

Gör så här:
Hetta upp mjölken till 37°C för vanlig jäst eller 45°C för torrjäst.
Blanda jäst och hälften av mjölken i en bunke tills jästen löst sig.
Tillsätt olja, salt, pomerans, sirap och vetemjöl. Blanda ihop. Varva rågsikt och resterande av mjölken.
Arbeta ihop till en deg, antingen för hand eller i maskin till en slät deg.
Låt jäsa i 30 min.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
Kavla ut degen till en rektangel, lägg över på långpannan.
Nagga och skär i bitar (ej helt igenom)
Jäs i ytterligare 30 min.
In i mitten av ugnen 225grader C, i 10 min tills brödet fått fin färg.

Går bra att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar