lördag 4 augusti 2012

Sirapskakor


40 st
Ugn 175 grader C

Ingredienser:
200g smör/margarin
1,75 dl socker
2 msk ljus sirap
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Kör smöret någon halv minut i micron, för att det ska bli lättare att hantera om det är kylskåpskallt, annars låt de stå framme i rumstemp.

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.

Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Den har lätt för att bli smulig, men tryck ihop degen till en klump med fingrarna. Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump. Dela den i fyra delar.

Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Gör ett mönster med gaffel i varje längd.

Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen.

Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler med en bakhandduk över.

Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar