söndag 19 augusti 2012

Banoffee pie


6-8 port.

Ingredienser:
Kexbotten 400 g digestivekex
175 g smör
Fyllning 800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
Brända mandlar 125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering

Gör så här:

1. Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
3. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
4. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
5. Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
6. Ta upp burkarna och låt dem svalna.
7. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.
8. Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
9. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
10. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.
11. Hacka mandeln grovt.
12. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
13. Fyll pajskalet med den nykokta kolan (kondenserad mjölk) och lägg på ett lager av skivad banan.
14. Sprits över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.



1 kommentar: