onsdag 22 december 2010

Rosenbröd


36 st
Ugn 250 grader C


Ingredienser:
5 dl vatten
50 gram jäst
0,5 dl flytande margarin
1 tsk salt
1 msk strösocker
8 dl vetemjöl
4 dl manitoba cream (en mjölsort)

Pensling
1 ägg
Vallmofrö

Tillagning

1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet.

2. Tillsätt övriga ingredienser. Spara dock ca ½ dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, helst i hushållsmaskin i 5 min, tills den är blank och släpper bunken. Gör man det förhand får man lägga till några minuter.

3. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek, ca 30 min.

4. Sätt ugnen på 250°C.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar.

6. Rulla ut varje del till en smal längd och dela den i 9 delar. Tryck degbiten hårt mot bakbordet med mjölad handflata och gör samtidigt en cirkelrörelse med handen. Rulla bullen rund och slät.

7. Jäs bullarna 30 minuter, eller till dubbel storlek, under bakduk.

8. Pensla bullarna med ägg och strö på vallmo- eller sesamfrön om du tycker det är gott. Grädda bullarna på mellersta falsen i ugnen, ca 10 minuter tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler under duk.

Bildkälla; http://vanillaskykitchen.blogspot.com



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar