16 st
Ingredienser:
1 pkt torrjäst (14 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
10 dl vetemjöl
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
Vallmofrön eller sesamfrön
Gör så här:
Dag 1
Blanda torrjästen med kallt vatten direkt ifrån kranen. Rör väl så allt löser sig.
Häll i övriga ingredienser (ej vallmofrön) och arbeta ihop till en smidig och blank deg som släpper kanterna i bunken. Antingen för hand eller i maskin. Upplevs degen som kladdig, häll i något mera vetemjöl.
Ta en plåt och lägg på bakplåtspapper.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i hälften.
Rulla ut varje halva till en rulle som sedan skärs i åtta lika stora bitar vardera.
Forma till bollar och lägg på plåten.
Täck med plastfolie och in i kylen tills nästa dag (min stod i 11h).
Dag 2.
Sätt ugnen på 250°C.
Ta ut frallorna ifrån kylen.
Pensla bröden med kallt vatten och strö på vallmofrö eller sesamfrön.
In i ugnen 10-12 min tills bröden fått fin färg.
Servera gärna nygräddade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar