6 port
295 kcal per port (ej ris medräknat)
Ingredienser:
- 500 g fläskytterfilé eller fläskfilé
- 1 msk soya
- 0,5 tsk chiliflingor
- 1 hel purjolök
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl grädde
- 1 dl chilisås
- 2 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- 1/2 msk sambal oelek
- 1 pkt bacon
- 1-1,5 dl riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C.
Börja med att strimla upp purjolöken. Använd så mycket du bara kan, gärna det gröna också om det är fräscht. Skär upp fläskfilé i strimlor. - Stek fläskfilé i lite smör så de får en fin yta. Lägg i purjolök och chiliflingor, låt de fräsa tills de är mjuka.
- Blanda ner vatten, soya och buljongtäningen och koka ett par minuter tills tärningen löst upp sig. Häll därefter i chilisås, grädde, mjöl och sambal oelek. Rör ordentligt så att inga mjölklumpar bildas! Koka i ca fem minuter tills såsen tjocknat lite. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer av sambal oelek om ni vill ha mer styrka. Häll över i en ugnsfast form.
- Stekbacon skivorna knaprigt i en het panna. Dela på mitten när de är klara och lägg överst i gratängen.
Strö över riven ost av valfri sort och gratinera i ugn på 225 grader tills osten har fått fin färg, ca 20 min. Servera med sallad och ris eller annat som faller er i smaken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar