söndag 6 mars 2016

Fläskytterfilégratäng med ris


6 port
295 kcal per port (ej ris medräknat)

Ingredienser:

  • 500 g fläskytterfilé eller fläskfilé
  • 1 msk soya
  • 0,5 tsk chiliflingor
  • 1 hel purjolök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 dl chilisås
  • 2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1/2 msk sambal oelek
  • 1 pkt bacon   
  • 1-1,5 dl riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
    Börja med att strimla upp purjolöken. Använd så mycket du bara kan, gärna det gröna också om det är fräscht. Skär upp fläskfilé i strimlor.
  2. Stek fläskfilé i lite smör så de får en fin yta. Lägg i purjolök och chiliflingor, låt de fräsa tills de är mjuka.
  3. Blanda ner vatten, soya och buljongtäningen och koka ett par minuter tills tärningen löst upp sig. Häll därefter i chilisås, grädde, mjöl och sambal oelek. Rör ordentligt så att inga mjölklumpar bildas! Koka i ca fem minuter tills såsen tjocknat lite. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer av sambal oelek om ni vill ha mer styrka. Häll över i en ugnsfast form.
  4. Stekbacon skivorna knaprigt i en het panna. Dela på mitten när de är klara och lägg överst i gratängen.
    Strö över riven ost av valfri sort och gratinera i ugn på 225 grader tills osten har fått fin färg, ca 20 min. Servera med sallad och ris eller annat som faller er i smaken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar