torsdag 31 maj 2012

Maskrosmarmelad

Foto: Ulrika Ekblom

5 dl

Ingredienser:
4 dl vatten
5 dl maskrosblomblad (bara de små gula blombladen!)
5 dl syltsocker
1 tsk rivet citronskal

Gör så här

1. Koka upp vattnet och häll det över de gula blombladen. Låt dra i ca 20 minuter.

2. Häll blomblad och vatten i en nätsil, placerad över en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt ur blombladen med baksidan av en sked.

3. Blanda vätskan med socker och koka upp. Låt sjuda i ca 2 minuter eller tills sockret har löst sig.

4. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronskal. Skumma noga.

5. Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut direkt och förvara svalt.


Tips! Gott till ost och på kex.

söndag 27 maj 2012

Lite kalorisnålare tårta


10-12 port





Ingredienser:

300 g mandelmassa
3 ägg
1/2 dl vetemjöl

Fyllning:

1 dl Kelda vaniljsås
1 1/2 dl Kesella kvarg vanilj
1 liter färska blandade bär

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Riv mandelmassan och vispa i ägg och mjöl.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
  5. Låt kakan kallna.
  6. Vispa vaniljsåsen och rör i kvarg.
  7. Bred ut fyllningen över kakan.
  8. Garnera med bär.
  9. Ställ in i kyl innan servering, annars rinner gärna vaniljen av.


Kommentar: Jag kan tänka mig att det även skulle smaka bra med skivad banan på för lite mer sötma. Eftersom det inte är något extra strösocker i tårtan är den ej så söt. Bottnen är ganska kompakt men välsmakande och mättande.

Per bit
195 kcal
Protein 6g
Kolhydrat 21g
Fett 9g
Källa: Arla


söndag 20 maj 2012

Laxsoppa


2 pers
30 min

Ingredienser:
500 ml Kelda fisk och skaldjurssoppa
2 st tinade laxfiléer
1 dl fryst spenat
100 g räkor
Gräslök
Färsk dill
(½ dl mjölk)

Gör så här:
Värm på soppan i en stor kastrull.
Tina spenaten, tillsätt i soppan.
Skär laxfilén i mindre bitar, alternativt i kuber. Rör om.
När soppan kokat upp, tillsätt laxbitarna. Efter ungefär 4-5 min börjar laxbitarna bli fasta. Tycker man nu att soppan är för tjock, kan man tillsätta mjölken och röra runt för en lösare konsistens.
Klipp i lite dill efter egen smak.
Skala räkorna om du inte använder dig av "burkräkor".
Tillsätt i soppan.
Räkorna ska bara hastigt bli ljumna.

Servera med nyklippt gräslök över soppan, tillsammans med ett gott bröd.
Soppan smakar även bra dagen efter.

Köttfärslåda med matvete

4 port
Ugn 225 grader

Ingredienser:

2 dl matvete
1 st grönsaksbuljong

500 g blandfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk curry


1 dl chilisås
1 msk senap
1 dl matlagningsgrädde
3 msk majonnäs
3 dl creme fraiche 
1 dl riven ost

Gör så här:

Finhacka lök och paprika.
Fräs köttfärs, lök och paprika. Tillsätt kryddorna.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Rör ihop chilisås, senap, hälften av osten, majonnäs, crème fraiche och matlagningsgrädde. Häll över köttfärsen. Strö över resterande riven ost.
Gratinera i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen under tiden som gratängen är i ugnen.
Servera allt med bröd och sallad.

söndag 13 maj 2012

RockyRoad

Ingredienser:
  • 200 g mörk choklad (70 %)
  • 100 g mjölkchoklad
  • 1,5 dl mini marshmallows
  • 1,5 dl blandade nötter efter egen smak.
  • 15-18 st dumlekola

Gör så här:

  1. Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Tillsätt nötter, dumle och marshamllows i den smälta chokladen.
  4. landa runt med en sked, så att allt täcks med choklad.
  5. Häll massan i en form med bakplåtspapper. Gör man ett tunt lager är det lättare att skära upp. Detta är dock en smaksak hur mycket man brer ut massan.
  6. Låt stelna i kyl, skär eller bryt bitar innan servering.

torsdag 10 maj 2012

Varmtaco smörgås/macka


1 port
Ugn 200 grader

Det här är perfekt att göra om man har rester kvar sen tacomiddagen. Går även att tillaga i mikron, dock får man inte till den frasiga känslan i brödet då.

Ingredienser:

1 st skivad mörkt lantbröd (vanlig vit formfranska går också bra)
4 msk tacoköttfärs
3 tsk medelstark tacosås
2 st skivor ost
1 krm oregano

Gör så här:

Bred ut tacosåsen på brödet
Lägg på köttet och ost över.  Toppa med oregano.
In i mitten av ugnen 5-10 min. Ugnstiden beror på vilket bröd man använder sig av.

fredag 4 maj 2012

Het kycklinggryta med matvete

4 port.

Ingredienser:

3 st stora kycklingfiléer
2 dl matvete (Frebaco)
½ dl BBQ grillolja chili (Santa Maria)
1 tsk curry
½ tsk paprikakrydda
1 dl cream fraiche
2,5 dl matgrädde
1 st grönsaksbuljong

Gör så här:

Skiva kycklingen i mindre bitar. Lägg i en plastpåse, tillsätt grilloljan och skaka runt, så att alla bitar får oljan på sig. Häll allt i en het smörad/oljad stekpanna och låt få färg.
Koka matvetet enligt anvisningar på förpackningen. För att smaksätta matvetet lägger man i grönsaksbuljongen i vattnet medan de kokar ihop.
Tillsätt övriga ingredienser till kycklingen och låt koka ihop till något fastare konsistens.
Servera ihop med matvete, bröd och sallad.