fredag 13 januari 2012

Grönsakspaj med ost och skinka

6-8 port.

Ingredienser:

Pajdeg:
150 g smör
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl dinkelmjöl
2-3 msk vatten

Fyllning:
250 g strimlad skinka
75 g spenat
2 dl frysta grönsaker (typ broccoli, morötter, blomkål)
1 dl riven ost (valfri sort)
3 dl mjölk
3 st ägg
½ tsk vitlökspeppar
Salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader .

Koka grönsakerna och tina spenaten om den är frusen.
Gör pajdegen under tiden.

Pajdegen:
Låt smöret bli rumstempererat.
Blanda alla ingredienser och forma till en deg, låt vila i kylen i minst 15 min.

Häll av vattnet till grönsakerna, mosa dem i mindre bitar med hjälp av en potatisstöt eller med hjälp av en gaffel. Det ska vara lite bitar kvar. Blanda ner spenaten med grönsakerna.

Vispa ägg och mjölk i en skål.
Tillsätt riven ost.

Tryck ut pajdegen i en form (22-25cm).

Lägg grönsaks-moset i botten av pajskalet, ett tunt lager, bred ut.
Strö över skinkan och vitlökspeppar/salt.
Häll sedan över äggblandningen och fördela så att osten, täcker hela formen.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Servera med grönsallad.

Kommentar: Den här rätten går väldigt bra att frysa in i portionsstorlekar.

2 kommentarer:

  1. Den såg riktigt fin ut med perfekt bränd yta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja så det kan bli när man glömmer bort den i ugnen =P. Fast jag kan ju inte tipsa om att man ska glömma bort den för att de ska bli perfekt ;)

      Radera