onsdag 2 november 2011

Langos


Ungerskt friterat bröd.
16 st, medelstora.

Deg

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 st stor kokt potatis
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special (hade inte det hemma så jag tog 4 dl vetemjöl och 3 dl dinkelmjöl.)
1 dl mjöl till utbakning
5 dl olja till fritering

Fyllning

1 st pressad vitlöksklyfta
Gräddfil
Riven ost
Hackad rödlök

Gör så här

  1. Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar (för 16 port). Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
  3. Häll oljan i en kastrull och värm upp. Prova med en liten bit vitt bröd, blir den gyllene och krispig har oljan fått rätt temperatur.
  4. Platta till degen liten, dra med fingrarna och nagga gärna slarvigt med gaffel (de blåser upp annars). Fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Lägg upp dem på galler eller hushållspapper.
  5. Smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pressade vitlöksklyftor och lite salt. Eller pressa vitlöken direkt över. Bred ut gräddfil, strö riven ost och finhackad rödlök över.
    Langosen är godast friterade.

1 kommentar:

  1. Åh det låter ju inte alls svårt att göra själv, langos som är så gott :D !

    SvaraRadera