torsdag 24 mars 2011

Underbar fiskgratäng


6-8 port
Ugn 200 grader C

Ingredienser:
Mos
10 potatisar
1 äggula
2 dl mjölk
4 msk smör
Lite salt och peppar

800 g torskfilé
300-400 g räkor

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
½ dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
200 g parmesan ost
1 knippe dill

Gör så här:
Koka potatisen mjuk och mosa ihop med äggula, mjölk och smör. Salta och peppra efter egen smak. Fördela moset runt om kanterna på en ugnssäker form. Lägg ner torsken i mitten. Lägg på skalade räkor, spara några till servering.
Smält smöret till såsen i en kastrull, pudra över mjölet och vispa runt. Tillsätt grädde och låt tjockna. Häll i vinet och smula ner buljongtärningarna. Riv osten grovt och blanda ner hälften i såsen. Vispa tills osten smält och smaka av.
Klipp lite dill över fisken, därefter häll över ostsåsen.
Avsluta med att strö över resten av osten. Tillaga i mitten av ugnen 20-25 min.
Klipp över lite extra dill och lägg på räkor precis innan servering.

Bildkälla: alltommat.se

2 kommentarer:

  1. en mycket god fiskgratäng :-)
    Barnen älskade den!

    SvaraRadera