söndag 6 november 2011

Rostbröd/Formbröd


1 st limpa
Ugn 225 grader C

Ingredienser:

25 g jäst

3 dl vatten

1 msk socker

1 msk rapsolja

1 tsk salt

4 dl vetemjöl

1 ½ dl Manitoba cream

1 ägg till pensling

Blå vallmofrön


Gör så här:

Rör ut jästen i fingervarmt vatten (37 grader) och tillsätt därefter socker, olja och salt. Arbeta ner vetemjölet och Manitoba cream.

Låt degen jäsa i minst 30 minuter under duk. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den ordentligt och länge (degen är väldigt klibbig, fick tillsätta ½ dl vetemjöl till).

Forma till en limpa och lägg i bakplåtspappersklädd brödform. Jäs ytterligare 30 minuter under duk och pensla sedan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter. Kolla till brödet efter drygt tio minuter, det får färg väldigt fort. Lägg över aluminiumfolie om ni är nöjda med färgen.


Kommentar:

Det här brödet är helt underbart nygräddat med lite marmelad på.

Brödet går att frysa för att sedan ta fram att rosta. Det är det godaste brödet jag har gjort på länge. Manitoba cream gör att brödet inte blir lika kompakt och jag tycker ytan blir krispigare. Att det sen är vallmofrö på höjer betyget extra ;)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar