onsdag 27 juli 2016

Testat ny köksmaskin och tsatsiki

Jag försöker främst hålla den här bloggen som en enbart receptblogg. Men idag har jag köpt och testat två nya saker för min del (OBS! Får ej betalt för att göra reklam!).
Igår råkade jag halka in på att läsa om Airfryers som ett företag sålde billigare modeller av. Jag började googla runt och fick främst upp modellen ifrån Philips. Folk beskrev hur krispiga pommes blev och liknande. Det har ju varit min stora last nu när jag är gravid, alltså krispet när man tar en tugga av en pommes (haha så köper jag en maskin som fixar detta fem dagar innan bebisen ska vräkas pga övertid i magen)

En airfryer är som en fritös som tillagar maten med cirkulerande het luft istället för med olja. Den gör jobbet snabbare än ugnen, nyttigare men dock låter den lite mycket. Går att laga allt ifrån kött till paj i den. Man kan sätta ner egna former i den (inga jättestora).
Den är kanske inte optimal för en stor familj, men för oss som är två snart tre funkar den utmärkt och jag blev jättenöjd med resultatet trots att jag fuskade med "fejk" pommes idag.

Modellen jag köpt är:

Viva Collection Airfryer HD9220/20




 Sen inhandlade jag även färdig tsatsiki, också fusk! Hehe men vad gör man inte när man är gravid i v.42...
I vilket fall som helst var det den godaste färdigköpta jag testat, väldigt krämig och lagom smak på. Underbar att ha som tillbehör.


Maten blev i övrigt som på bilden ovan. Pommesen tillagade i Airfryer, biffarna kom ifrån frysen (recept här) sen tomater ifrån någon gård i närheten.

  

Lyckad middag som tog 15 minuter att tillaga ;)

onsdag 20 juli 2016

Banan & kanelkaka


Ca 12 bitar, 159 kcal per bit.

Ingredienser:

2 ägg
1 dl socker
75 g smör, smält
¾ dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 mogen banan, mosad

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och mjölk. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl och rör ner det. Blanda allt till en slät smet.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Pudra kanel i botten och på kanterna.
3. Mosa bananen med en gaffel och blanda ner den i smeten.
4. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra gärna lite florsocker på kakan före servering.

söndag 10 juli 2016

Pankopanerad kycklingfilé med tillbehör


4 port.

Ingredienser:
600 g Minut kycklingfilé (Kronfågel) alt 4 st utbankade kycklingfiléer skurna i mindre bitar.
1 dl vetemjöl
2 st uppvispade ägg
2-3 dl pankoströbröd
1 dl riven smaksatt ost.
Salt och peppar
Olja till stekning

Valfria tillbehör:
Pommes eller klyftpotatis (runt 20 min i ugnen) Vill man utesluta detta funkar det finfint med wrap istället.
Sallad, gurka, tomat, rödlök
Sås - Tsatsiki, Sweetchili, Vitlöksås eller Bearnaise.  

Gör så här:
Salta och peppra kycklingen.
Lägg varje ingrediens på varsitt fat/skål till kycklingen. Blanda dock ströbrödet med den rivna osten i samma skål.
Doppa kycklingbitarna i mjölet, skaka av det som är överflödigt.
Fortsätt sedan vidare till ägget. Till sist doppas kycklingen i pankoströbrödet och den rivna osten.
Här kan man få trycka in ströbrödsblandningen något för att den ska fastna.

Hetta upp en stekpanna med olja som täcker hela botten. När den är riktigt varm, lägg försiktigt ner kycklingen och stek på medelvärme ungefär 3-4 minuter på varje sida. Se upp så att inte ströbrödet bränns!

Förbered tillbehören under tiden, väljer man att ha potatis till bör den in i ugnen i samband med paneringen av kycklingen.

Ät och njut!

torsdag 7 juli 2016

Kalljästa brödbullar


16 st
 
Ingredienser:
1 pkt torrjäst (14 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Vallmofrön eller sesamfrön

Gör så här:
Dag 1
Blanda torrjästen med kallt vatten direkt ifrån kranen. Rör väl så allt löser sig. 
Häll i övriga ingredienser (ej vallmofrön) och arbeta ihop till en smidig och blank deg som släpper kanterna i bunken. Antingen för hand eller i maskin. Upplevs degen som kladdig, häll i något mera vetemjöl.
Ta en plåt och lägg på bakplåtspapper.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i hälften.
Rulla ut varje halva till en rulle som sedan skärs i åtta lika stora bitar vardera.
Forma till bollar och lägg på plåten.
Täck med plastfolie och in i kylen tills nästa dag (min stod i 11h).

Dag 2.
Sätt ugnen på 250°C. 
Ta ut frallorna ifrån kylen.
Pensla bröden med kallt vatten och strö på vallmofrö eller sesamfrön.
In i ugnen 10-12 min tills bröden fått fin färg.
Servera gärna nygräddade.