fredag 23 mars 2012

Röd fisksoppa

Bildkälla: deffmat.blogspot.se

4 port

Ingredienser:

400 g fiskfilé, t ex torsk alt kolja
Saften av 0,5 citron
1 st purjolök
3 st morötter
1 st vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 st burkar tomater (à 400 g)
4 dl fiskbuljong (från tärning eller fond på flaska)
1 dl vitt vin
salt, vitpeppar
1 msk tomatpuré
3–4 kvistar timjan

Gör så här:
1. Skölj och torka av fiskfiléerna och skär dem i lagom munsbitar. Lägg den skurna fisken i en djup tallrik och droppa över citronsaften.
2. Ansa och skölj grönsakerna. Skär purjolöken i tunna ringar och skiva morötterna tunt, ev på ett grönsaksjärn. Skala och hacka vitlöken.
3. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i vitlök och grönsaker och fräs under omrörning tills grönsakerna är täckta av olja. Häll på tomaterna med spad, fiskbuljong och vitt vin. Dela tomaterna grovt i kastrullen.
4. Krydda med salt och peppar och tillsätt tomatpuré. Lägg örtkvistarna hela i kastrullen. Lägg på locket och låt soppan sakta sjuda 25 min.
5. Salta fisken lätt och lägg den i kastrullen. Lägg på locket och låt fisken dra på svag värme, 4–6 min, beroende på fiskbitarnas storlek.
6. Ta upp örtkvistarna ur soppan och smaka av. Häll upp soppan i tallrikar, garnera med färska örter och servera bröd som gärna får vara hembakat.


Näringsvärde per portion
Kcal 168
Fett 8g
Protein 20g
Kolhydrater 17g
Fibrer 5g


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar