tisdag 20 mars 2012

Butterkaka


Ingredienser:

25 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1 dl socker
1 ägg
9-10 dl mjöl
1 krm salt

Fyllning:
2 dl vaniljkräm, ex Marsan
100 g Smör
1 dl Socker
4 msk mald kanel

Garnering:
Florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret, tillsätt mjölken, värm till fingervarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av degspadet. Blanda ner resten av spadet, ägg, smör, salt och socker.
Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta ca 30x30 cm. Bred på smöret, strö över kanel och socker.
Rulla ihop till en rulle som skärs i 3 cm breda skivor.
Lägg bullarna med snittytan upp i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20-25 minuter.
Pensla kakan med ett uppvispat ägg. Gör ett hål med fingret eller men sked i bullarna och spritsa in vaniljkräm.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Pudra över florsocker innan servering.

Går bra att frysa in!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar